Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Lázeňství v Luhačovicích

Luhačovice jsou považovány za jedny z nejkrásnějších lázní v České republice. Jejich největším bohatstvím jsou přírodní léčivé prameny, které jsou využívány více jak 300 let. Díky vysokému obsahu minerálních látek a vynikajícímu proplynění se řadí k neúčinnějším v Evropě. Týmy odborníků v registrovaných zdravotnických zařízeních poskytují celoročně komplexní i příspěvkovou léčbu dětí i dospělých. Lázeňská péče ovšem už z daleka není pouze pro nemocné. Zdejší minerální prameny, příznivé klimatické podmínky, sportovní možnosti a bohatý kulturní a společenský život činí ze zdejších lázní ideální místo pro odpočinek, relaxaci a načerpání nových sil.


Zdroj fotografií: Lázně Luhačovice, a.s., Lázeňský hotel Miramare

Léčebné prameny v Luhačovicích

Na území Luhačovic najdete sedmnáct hydrogen-uhličitano-chlorido-sodných kyselek a jeden pramen sirný. Každou hodinu zde vyvěrá na povrch 15 tisíc litrů minerální vody, která má teplotu 10 - 12 °C.   Prameny obsahují sodík, draslík, vápník, hořčík, železo, mangan, měď, stroncium, hliník, jód, lithium, baryum, fluor, bór, berylium, stříbro, nikl, titan, zinek a ve značném objemu rozpuštěný oxid uhličitý. Některé prameny - Vincentka, Ottovka, Aloiska, Dr.Šťastný, Svatý Josef, Nový Jubilejní, Viola jsou volně přístupné veřejnosti, další jsou využívány k procedurám v léčebných zařízeních, ostatní mají charaktekter pozorovaných zdrojů. Vincentka se plní do láhví a je využívána k výrobě přírodních léčebných produktů. Minerální prameny jsou pozůstatky pravěkého, třetihorního moře, známé již pravěkým lovcům, kteří je vyhledávali. Historie jejich využívání k léčbě začíná v roce 1669 vydáním knihy Jana Hertoda z Todtenfeldu Tartaro- Mastix Moraviae, jejíž doslovný překlad je Moravský bič na usazeninu.

Hlavní léčebné procedury

Lázeňská léčba je založena na využití přírodních léčivých pramenů, příznivých klimatických podmínkách a vysoce odborné péči zkušených lékařů a fyzioterapeutů. Individuální přístup, moderní vybavení, využívání nejnovějších lékařských metod a výzkumů u více než stovky procedur řadí zdejší léčebná zařízení k obzvášť vyhledávaným. K léčebným procedurám patří především pitné kúry, inhalace, masáže, koupele, vodoléčba, elekroléčba, speciální terapie a mnohé další. 

 Léčebné zaměření

  • onemocnění dýchacího ústrojí (astma, alergická onemocnění dýchacích cest, chronická bronchitida, poruchy hlasu a chraptivost, pooperační stavy dýchacích cest)
  • nemoci trávicího ústrojí (poruchy trávení a nechutenství, klidové stádium vředové nemoci žaludku a dvanácterníku, stavy po operacích žaludku, jícnu a žlučníku)
  • nemoci z poruch látkové výměny (cukrovka, otylost)
  • poruchy pohybového aparátu (bolestivá onemocnění šlach, svalů, úponů, mimokloubní revmatismus, bolestivé syndromy páteře)
  • nemoci oběhového ústrojí (funkční poruchy periferních cév, lehčí formy hypertonické choroby)
  • onkologické nemoci (onkologické případy po ukončení léčby)

Lázeňské společnosti

Akciová společnost Lázně Luhačovice počtem lůžek a hostů patří mezi největší, nejvýznamnější a nejhezčí lázeňská zařízení v ČR. Společnost disponuje ubytovací kapacitou 1300 lůžek v 7 hotelech, 10 penzionech a 2 dětských léčebnách. Dále má v majetku a spravuje celý lázeňský areál o rozloze 20 ha včetně lázeňské kolonády a kamenného divadla. Svým hlavním indikačním zaměřením na léčení onemocnění dýchacích cest dětí a dospělých je v tomto oboru profilovým zařízením v ČR. Kromě toho se zde léčí poruchy pohybového aparátu, trávicího ústrojí, výměny látkové (cukrovka), nemoci oběhového ústrojí a onkologická onemocnění. Lázeňská léčba je založena na využití přírodních minerálních zdrojů v kombinaci s nejmodernějšími léčebnými a rehabilitačními metodami. Akciová společnost má ve správě 14 ze 17 luhačovických minerálních pramenů, z nichž nejznámější jsou Vincentka, Aloiska a Ottovka. Při lázeňské léčbě se minerální vody užívají k pitné kúře, inhalacím a přírodním minerálním koupelím. Kromě lázeňské léčby je nabízena široká škála relaxačních a wellness pobytů.

Lázeňské hotely MIRAMARE Luhačovice patří do privátního řetězce lázeňských a wellness hotelů ROYAL SPA. Lázeňský hotel MIRAMARE disponuje vlastními léčebnými prameny, kompletně zrekonstruovaným balneocentrem a svým hostům nabízí více než 80 procedur pod jednou střechou. Lázeňský hotel VILA ANTOANETA je ideální pro mladší lázeňské hosty, rodiny s dětmi a dvojice. Hosté mají v komplexu k dispozici vodní relaxační centrum, více než 100 lázeňských, wellness i exotických procedur. Pro děti je připraven dětský koutek a kino, v hotelové zahradě pak dětské hřiště s prolézačkami. Luxury Spa & Wellness VILA VALAŠKA v současné době nabízí nejluxusnější ubytování v Luhačovicích. Důraz je kladen především na intimitu a osobní přístup. Nejnáročnější lázeňští hosté mohou využít vlastní restauraci i intimní balneo centrum. Vila Valaška, která je památkou a dílem architekta Dušana Jurkoviče, je přímo propojena s lázeňským hotelem Vila Antoaneta. Všechny hotely nabízejí jak lázeňské léčebné, tak i wellness pobyty.

Nabízí příjemné lázeňské prostředí, komplexní služby ubytování, stravování a léčení s bazénem a širokou nabídkou léčebných procedur pod jednou střechou. Provádí komplexní a příspěvkovou lázeňskou léčbu pro zdravotní pojišťovny i samoplátce, krátkodobé pobyty. Zajišťuje rovněž služby privátního lékaře s komplexním vyšetřením a diagnostikou včetně poradenství v léčení s alternativními postupy klasické a čínské medicíny v rámci preventivní i následné léčebné péče, školení, přednášky, kurzy. Zabezpečuje péči o pramen Viola.

Nahoru