Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Symboly města

Nová identita

Tady pramení pohoda, příroda, kultura, relax, atd. to je nový způsob komunikace města Luhačovice s veřejností. Nový vizuální styl, který zavedlo město Luhačovice  se objevil na budovách, vlajkách, plakátech, letácích, propagačních předmětech, ukazuje hravost, pohodu, sebevědomí. Představuje moderní, otevřené lázeňské město, které má co nabídnout a zároveň si váží a udržuje tradice a eleganci. Nový vizuální styl je současný, nápaditý a přitom jednoduchý, založený na výrazném logotypu, který doprovází svěží styl pestrých doplňkových ilustrací. V nové identitě vzniklo množství propagačních předmětů, které jsou oblíbeným suvenýrem.

Mimo to, se v některých případech využívá původní znak a prapor města.

 

Znak města Luhačovice

Ve stříbrném štítě na zeleném trávníku jabloň s plody, provázená vpravo krojidlem, vlevo radlicí, oboje modré.

Prapor města Luhačovice

List praporu tvoří tři svislé pruhy, modrý, bílý a modrý, v poměru 1:3:1. Uprostřed bílého pruhu jabloň, vysoká 6/7 šířky listu, z městského znaku.

Původ symbolů

Luhačovice měly v poli pečeti, datované rokem 1691, košatý strom (údajně jabloň) mezi krojidlem a radlicí. Když byly v roce 1936 povýšeny na město, nechaly si pořídit medaili s uvedenými symboly vloženými do štítu, čímž toto pečetní znamení dostalo charakter znaku.

Ten byl dočasně nakreslen v luhačovické pamětní knize. Strom v přirozených barvách byl nakreslen původně do modrého štítu. Zvolené barvy však zčásti odporovaly heraldickým pravidlům, podle nichž nelze klást ve znaku barvu na barvu. Heraldické barvy jsou červená, modrá, zelená a černá. V roce 1967 získaly obce zákonem  právo používat městské znaky, tehdy byl celorepublikově zpracován soupis znaků měst a obcí. Tak se dostal znak Luhačovic z roku 1936, opravený tak, aby šlo jednoznačně o jabloň do publikace Jiřího Čarka Městské znaky v českých zemích (1983).

Když v roce 1994 požádaly Luhačovice o udělení praporu, doporučil Moravský zemský archiv autorovi návrhu panu Pavlů ze Zlína upravit i znak, tak aby odpovídal heraldickým pravidlům. K udělení symbolů Luhačovic v dnešní podobě došlo Rozhodnutím předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR ze dne 2. září 1994.

 

 
Nahoru