Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

František Kožík (1909 - 1997)

Prozaik, autor životopisných románů z uměleckého prostředí, dramatik, básník, autor prací pro děti a rozhlasových her, operní a operetní textař, filmový a televizní dramaturg a scenárista.

Narodil se v Uherském Brodě, mládí prožil v Kroměříži. Od roku 1971 pravidelně lázně Luhačovice navštěvoval, léčil se odpočíval, psal. V lázeňském archívu našel fakta o Leoši Janáčkovi, podle kterých napsal román Po zarostlém chodníčku. Zaujala jej i osobnost MUDr. Františka Veselého. Román Kouzelník z vily pod lipami popisuje tohoto zakladatele moderních lázní, bez kterého by Luhačovice dnes vypadaly úplně jinak. V prostředí lázeňské plovárny byla napsána jeho kniha Město šťastných lásek. Ovšem luhačovické lázně se vyskytly i v poezii Františka Kožíka v básních Barevné údolí a Luhačovická jitra. František Kožík svou lásku ke zdejšímu kraji vtiskl i textů písní Blahoslava Smišovského (Za tichú Moravú).

Jeho dílo je velmi rozsáhlé. Po básnických sbírkách z 30. let píše především prózu a hlavně životopisné romány. Nejznámější Největší z pierotů o francouzském herci pantomimy Deburauovi, který byl česko-francouzského původu dále můžeme jmenovat Básník neumírá (o portugalském klasiku Camóesovi), Josef Mánes (samostatná verze pro mládež pod názvem Cestou lásky), Rytíř smutné postavy (o Cervantesovi), Pouta věrnosti (o malíři J. Čermákovi). Široký obraz české kultury 19. stol. podávají dva díly kroniky s ústřední postavou malířky Z. Braunerové (Na křídle větrného mlýna a Neklidné babí léto). Do vzdálenější minulosti se vrací Kronika života a vlády Karla IV., krále českého a císaře římského. Rok českého divadla obohatila kniha o Eduardu Vojanovi Fanfáry pro krále. Věnec vavřínový přiblížil čtenářům dr. Miroslava Tyrše nejen jako zakladatele tělocvičné organizace Sokol, ale i jako estetika a výtvarného kritika. Čas třešní vypráví o životě Paříže v době existence Pařížské komuny, o jejích příslušnících i odpůrcích a o jejím krvavém konci. Francie je také domovem rozporuplné postavy D.A.E. Sadeho v románu Černé slunce. K dvoustému výročí narození hudebního skladatele Franze Schuberta vychází román Nedokončená. Za trochu lásky ... je devět medailonů žen, jejichž prostřednictvím se čtenář seznamuje s životem a dílem básníka Jaroslava Vrchlického. Název Vzpomínky nese kniha, v níž autor s velkou upřímností prochází celým svým životem, od mládí až do roku 1994, kdy se dožil 85 let.

Biografiemi vynikajících jedinců jsou i Kožíkovy knížky o sportovcích, z nichž mnohé věnoval mládeži. Zaujal ho zejména podíl sportu na utváření mravního charakteru (například ve čtyřech knihách o Emilu Zátopkovi) a krásných mezilidských vztahů. Mnoho pozornosti věnoval pochopení sportu jako řehole v novele Akrobatická řada, v románu Finále a Normální obraz srdce.

První sportovní román pro mládež vydal Kožík již v roce 1941. V padesátých letech se věnoval i tvorbě pro nejmenší děti, a to ve verších, pohádkách i divadelních hrách.

Výběr z díla

Trnitá souhvězdí; Jitřní lov; Nové srdce; Tváří k západu; Na břehu noci; Láska a box Sejdeme se?, Cesta k lidem; Francie ; Největší z pierotů; Rozhlasové umění ; Shakespeare, Básník neumírá; Don Quijote přichází; Vlajka vítězů; Hledám Marii Romanovou; Prstýnek z vlasů; Doby krásy; Lásky odcházejí; Pírinka; Meluzína; Proč pláče Meluzína (pohádka); Blázny živí bůh (zdramatizováno pod názvem Sabina); Svatá holčička; Komediant; Francesca; Cervantes, tvůrce Dona Quijota (studie); Na dolinách svítá (1947 pod názvem Hejtman Šarovec jako rozhlasová hra, 1950, pod týmž názvem opera, 1953, činohra, 1954, od 9. vyd., 1971, přejmenován takto i román); Tajná láska, Přátelství; Červánky mezi dětmi; Vítězství vůle; Vítěz maratónský; Aleje míru; Tři zlí kmotři; Synové hor ; E. Zátopek ve fotografii; Jak mráz čaroval; E. Zátopek vypravuje ; Josef Mánes, Polka vítězí! (libreto operety); Statečná Andula, Pohádky vánočního zvonku; Na shledanou, Emile!; Zelená princezna; Vánoční verše; Deburau; Statečný Honza; Bolestný a hrdinský život J. A. Komenského (přepracován pod názvem Světlo v temnotách); Cestou lásky; Rytíř smutné postavy; Jezerní růže; Cesty žen; Až přijdete do Telče; Zákon věrných strážců; Město šťastných lásek; Krumlovská romance; Finále , Kryštof Harant; Cirkus U tří slunečnic zfilmovaný jako Šest medvědů s Cibulkou); Akrobatická řada; Třetí noc; Neviditelný; Po zarostlém chodníčku (životopis L. Janáčka, 1967); J. A. Komenský - muž touhy (studie); Třikrát se ohlédni; Balada o Tristanovi a Isoldě; Pouta věrnosti; Čarovný prsten; Sníh padá na Hradiště; Stezka věrnosti; Noci na Zvíkově; Anjel mieru; Bretaň - dcera oceánu; Než se zvedla opona, Miláček národa; Normální obraz srdce ; Kouzelník z vily pod lipami (životopis F. Veselého,1976); Na křídle větrného mlýna; Neklidné babí léto; Kronika života a vlády Karla IV., krále českého a císaře římského; Fanfáry pro krále; Věnec vavřínový; Černé slunce; Čas třešní; Jsem vánočnímu stromu podoben; Vzpomínky; Básně; Nedokončená; Za trochu lásky .

Knihy o Františku Kožíkovi

Alena a Olga Kožíkovy: František Kožík - tisíc slov o lásce (1998)
František Cinger: Bylo jich deset (2001)

Nahoru